Geschiedenis 


Lange tijd hebben de eerste missionarissen gedroomd van een Missie bij de stam van de Bena Kanioka.

In 1892 was het zover, maar niet zonder vele hindernissen. Gestadig groeide de Missie en vanuit Tshilomba werden er lange en verre

missietochten ondernomen. Ook de parochie ontwikkelde zich. Na de start van de lagere school, kwam er in 1934, de normaalschool voor jongens.

Op 6 december 1930 kwamen de eerste 4 zusters van Maria (uit het Vlaamse Pittem) toe! De eerste zorg ging naar de zieken. Maar al vlug gingen de zusters naar de dorpen om meisjes te motiveren om naar school te komen. Later kwam er de eerste normaalschool voor meisjes van gans de regio. Nu zijn er scholen, zelfs middelbare, in vele dorpen met veel meisjes. De zusters van Pittem zijn in 1975 definitief vertrokken uit Tshilomba, maar niet zonder een stabiele zustercongregatie te helpen ontluiken. De zusters van “ Notre Dame de Grâce de Tshilomba “.  Ze zijn nu met 144 zusters met een degelijke professionele en geestelijke vorming  en verspreid over de ganse regio. De parochie heeft de zorg voor een vijftiental dorpen, samen met ongeveer 50.000 inwoners. En vanaf 2021 is Tshilomba bisdom geworden: “ Bisdom Tshilomba “. Daar heeft pater Karel de laatste tien jaar van zijn periode in Congo, gewoond: van 2.000 tot 2011. Men zou nog de monumentale en mooie kerk vergeten, trots van Tshilomba, klaar in 1937. Gebouwd door Congolese metsers onder leiding van broeder Casimir Klinkaert! En waarvan de klokken tot op heden luiden voor de feesten, rouw en de misvieringen.


Tshilomba


Sinds een tiental jaren is Tshilomba toegewezen aan de Lomami provincie, in Zuid Congo. Vroeger behoorde het tot de grote Kasaï provincie, daarna tot de Oost-Kasaï. De Luilu rivier stroomt aan de grens van Tshilomba en de Lubilaji rivier is een twintigtal km verder en vormt de grens met de Katanga ( nu Shaba) provincie.

Muena-Ditu waar de spoorlijn Lubumbashi - Ilebo passeert, is de grootste stad met ongeveer 400.000 inwoners. Luputa, op ongeveer 30 km van Tshilomba telt ongeveer 150.000 inwoners. Tshilomba zelf ongeveer 5.000 inwoners. Met een vijftiental dorpen erbij, ongeveer 50.000 inwoners.

De meeste mensen in Tshilomba zijn landbouwers, met de hak, zoals de voorouders, op de gronden van de grote familie. Er is wat kleinhandel, maar er is geen enkele “ winkel “ in het dorp. Wel een aantal leerkrachten.

Tshilomba is ook het Centrum van de “ Soeurs de Notre Dame de Grâce”: zij bieden een lagere en middelbare school, dispensarium, opleiding in het religieus leven, generalaat.

Tshilomba is sinds kort ook het centrum van het nieuwe bisdom “Tshilomba”.

We werken er samen met onze partnergroep die mee de lokale projecten opvolgt: Balunda (Amis) de Tshilomba.




Share by: